Hårdare straff mot studentfusk…Bra eller dåligt?

Satt på bussen igår och reflekterade över en artikel som jag läste i tidningen 18 minuter. Den handlade om studenter som på högskolan fuskar och plagierar. Antalet studenter som hade blivit avstängda 2010/2011 hade ökat och regeringen vill strama åt reglerna för studenter som fuskar på ett eller annat vis.

Vice ordförande i Uppsala studentkår sa dock något väldigt intressant. Egentligen så är det inte en så kraftig ökning som det påstås då antalet elever vid universitetet har ökat sedan 2010 och ökningen blir därmed inte så hög, även om det siffermässigt har ökat. Hon säger även att hon inte tror att hårdare tag kommer göra att fusk bland eleverna minskar.

Det vice ordföranden säger är väldigt intressant och jag håller därmed också med i hela hennes resonemang! Regeringen vill att straffet att bli avstängd i 6 månader ska stramas åt till att studenten ska kunna bli portad från sin utbildning. Detta, tänkte jag, kan inte leda till något bra i slutet. Jag håller med om att man som student ska kunna bli avstängd i 6 månader just för lärdomens skull. Studenten i fråga ska lära och känna av att detta inte är något som man vill upprepa i första taget men att bli avstängd från utbildningen helt tror även jag är helt fel väg att gå. Det kommer inte leda till att fusket minskar, snarare att studenten/studenterna (beroende på graden av fusk) inte kommer välja att fortsätta plugga utan förmodligen kommer han/hon att tröttna och lägga av. Att bli avstängd från en utbildning är ganska allvarligt om detta är ett drömyrke. Det kan förstöra mycket, inte enbart lusten till att plugga utan det kan även förstöra självförtroende osv…

Nej, avstängning helt från en utbildning tycker jag är FEL! Istället borde man som vice ordföranden uttryckte det, satsa på att förbättra resurserna, förespråka mer handledning och lära studenten rätt från början. Att lära studenten hur man skriver akademiskt korrekt, utan att plagiera tror jag starkt på. Varför inte ha en kurs i hur man skriver rätt, där studenten får se exempel på plagiat, lära sig citera och att se skillnad mellan dessa olika? Det kan vara en självklarhet för många vad plagiat innebär men alla har inte den kunskapen! De eleverna som har den kunskapen och går kursen lär sig alltid något nytt som de inte kunde innan, för alla kan vi bli bättre på att skriva rätt!

~ av Thoughts of my brain - It´s all absout Me på mars 21, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: