Det här med vinkraft…

Satsningarna på vindkraft ökar i Sverige såväl som i resten av världen. Det är en förnybar energikälla som har en liten inverkan på den biologiska mångfalden och växthuseffekten. Dessutom är det bra i syftet om att minska alla koldioxidutsläpp. Det är helt klart ett mycket bra alternativ till energiproduktion, MEN, tyvärr har det ju även en baksida, precis som mycket annat som är bra.

Tyvärr så är dessa vindkraft inte särskilt graciösa, de passar inte riktigt in i landskapet. Därutöver påverkas även de som bor i närheten av vindkraftverk av buller som kan vara störande (jag har aldrig bott i närheten av ett så jag kan inte uttala mig om hur det låter), dock är det kunskap jag fått under min utbildning till samhällsplanerare. Även skuggorna från bladen kan vara ett störande moment för människan. Att det är en bra energikälla säger nog ingen emot men debatten om buller och att de sticker ut i landskapet måste lösas… eller?

Det finns några begrepp som brukar stå i relation till vindkraft och debatten kring den…

NIMBY (Not in my back yard) som symboliserar att alla är positiva till vindkraft, sålänge det inte är i närheten där man bor eller på bakgården.

NIABY (Not in anyones back yard) som symboliserar de som inte vill ha några verk alls.

Ja, vi hade säkert djupare kunnat diskutera vindkraften och hur dess inverkan i den fysiska planeringen tar form men det var inte riktigt det som var meningen. Personligen anser jag att vinkraftverken tyvärr inte passar in på alla platser runt om i landskapet och den debatten kanske löses så småningom. Kontentan av mitt inlägg var med att vi kanske är på väg mot en utveckling som kan lösa bullerfrågan i alla fall. Det betyder ju faktiskt att vi är ett steg närmare målet… eller?

Kolla här

~ av Thoughts of my brain - It´s all absout Me på april 8, 2012.

6 svar to “Det här med vinkraft…”

 1. Det är vi, får vi bukt med bullret försvinner ett av argumenten mot, oavsett hur störande det egentligen är.

  Det är så roligt att följa din blogg och dina reflektioner kring din utbildning!

  • Någonstans tror jag även att det måste ske en kompromiss mellan individer och samhälle, individer och besluten som tas gällande byggnationer av verken… Det finns ju lösningar på hur man kan bygga för att få verken att smälta in så mycket som möjligt, vindkraftparker tex, men, faktorn kvarstår att vi tyvärr inte, hur mycket man än vill kan eliminera det faktum att de är stora, tar plats och syns… Visst kan man underlätta men acceptansen gällande att vi inte kan osynliggöra dessa måste bli större… Uttrycket ”man kan lnte både äta kakan och ha kakan kvar” kommer väl till pass här…

   Jag tycker det är såå roligt att du tittar in och läser… Hoppas det är lika givande läsning som jag finner din blogg 🙂

   • Kanske är det just designen man borde jobba med? Mindre, smidigare, vackrare, mer tilltalande för ögat, olika modeller så att folk får fler alternativ än bara vindkraft eller inte vindkraft att ta ställning till? Jag tänker att det t ex fyrliknande verk som kan funka i ett kustlandskap ser skumt ut på den Östgötska slätten där man behöver en annan modell för att matcha?

    Mac-tänk i vindkraftversion 🙂

    Jag tror det är minst lika givande, du säger mycket klokt.

   • Jag gillar ditt uttryck om Mac-tänk i vindkraftversion… Tror det hade kunnat bli super… Kanske ska man anlita deras designer? 😛

    Tror det hade kunnat bli en mycket givande syn för ögats välmående 🙂

   • Tror jag också, och det hade garanterat gjort skillnad. Vindkraftsverkstillverkarna behöver börja tänka form, inte bara funktion. Samarbete med designutbildningarna, kanske?

 2. […] ett annat inlägg för hon ett intressant och viktigt resonemang kring dagens situation med vindkraft – de flesta av oss vet vid det här laget hur viktigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: